GAZALTI PASLANMAZ KAYNAĞI HANGİ GAZ KULLANIR?
Gazaltı paslanmaz kaynağı son zamanlarda, östenitik paslanmaz çeliklerin bilhassa endüstride kullanımının hızla çoğalması sonucunda, bu tür çeliklerin kaynaklı birleştirilmeleri daha mühim hale gelmiştir. Paslanmaz çelikler, Tungsten İnert Gaz (TIG) ve Metal İnert Gaz (MIG) benzer biçimde gazaltı kaynak şekilleri ile rahatça kaynak edilebilmektedir. Özellikle ince kesite haiz paslanmaz çeliklerin birleştirilmesinde TIG deposu en müsait metot olup, yaygın olarak kullanılmaktadır.. Koruyucu gaz olarak kullanılan argon (Ar) gazı içerisine karıştırılan hidrojen (H2), karbondioksit (CO2) ve azot (N2) gazları, kaynak metalinin mikro yapısına dolayısıyla mekanik özelliklerine oldukça mühim bir halde tesir etmiş olduğu vurgulanmaktadır.
Gazaltı kaynak şekillerinde en sık olarak kullanılan gazlar, Asal gazlar olarak argon ve helyumu; aktif gazlar olarak ise karbondioksit, oksijen ve azotu kullanırlar.
Normalde bütün gazlan yalıtkandır. Her gazın kendine mahsus bir iyonizasyon potansiyeli vardır. Argon gazında 14.5 volttur helyum gazında 24,5 volttur. Aktif gazlarda çok daha yüksektir.
Argon gazı havadan ağırdır ve çok az bir gazla düzgün bir kaynak banyosu elde edilebilir. Aynı zamanda 14,7 volt olan iyozinasyon potansiyeli de kaynak banyosunun daha küçük olmasını bu da banyonun kaynakçının hâkimiyetinde olmasını sağlar. Özellikle tavan kaynaklarında, aşağıdan yukarı yukarıdan aşağı kaynaklarda argon gazı banyo hâkimiyeti açısından oldukça önemlidir.
PASLANMAZ ÇELİKLERİN GAZALTI KAYNAĞINDA KULLANILAN KORUYUCU GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ
Argon gazını bütün özelliklerinin yanında Argon gazı çelikleşme kaynağında tek başına kullanılması oldukça zordur. Yüzde 1-2 civarında oksijen veya karbondioksit kullanılır. Oksijen gazı oksitlenmeden dolayı istenmemesine rağmen ark kökündeki hareketliliği azaltır ayrıca yüzey gerilim enerjisini düşürdüğü için dikişin daha düzgün olmasını sağlar.
Helyum gazın ısıl iletkenliği daha çok olduğu için daha derin nüfuziyet verir. Âmâ havadan damıtılarak elde edildiği için pahalı bir gazdır ve yaklaşık olarak argona göre 3 kat daha fazla kullanılması gerektiği için çok fazla tercih edilmemektedir.
Karbondioksit gazı argona göre çok ucuz bir gazdır lakin son yıllarda görülen sıçrama problemleri ve kaynak dikişindeki görünümden dolayı karbondioksit kullanımlımı azalmıştır.
Tüm bu avantaj ve dezavantajlar göz önünde bulundurularak son yıllarda karışım gazlar kullanımı iyice yaygınlaşmıştır. Genel yapı çeliklerin kaynağında 3 çeşit karışım gaz kullanılır.
Argon+ %5 karbondioksit ince malzemelerin kaynağında daha düzgün bir dikiş verir, nüfuziyet azdır.
Argon+%12 karbondioksit ince ve inceye yakın parçaların birbirine kaynağında daha çok kullanılır
Argon+%18 karbondioksit 10 mm üzerindeki parçaların kaynağında kullanılır.