Teknik Bilgi

Lazer Kaynağı Nedir ?

lazer kaynagi nedir

Lazer Kaynağı Nedir ?

Bu yöntemde; lazer (Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation) teknolojisi ile oluşturulan sıcak ışın demeti keskin bir şekilde malzemeye odaklanır ve çok küçük bir alana nüfuz ederek bölgesel erimeye neden olur.

Lazer ışın demetinin gücü ayarlanarak yüksek hassasiyete sahip sonuçlara ulaşılır. Ana malzeme ve ekipmanları (kalıplardaki soğutucu vb.) hiçbir şekilde zarar görmez ve işlem sonunda düzgün, parlatılmış yüzeye yakın bir görünüm elde edilir. Birleştirme kaynağı yapılabileceği gibi aşınmaya (abrazyon vb.) ve darbeye dayanıklı dolgu kaynağı yapılması da mümkündür. Diğer metodlarla kaynağı yapılması zor olan birçok malzeme bu yöntemle rahatlıkla kaynak yapılabilir.

Arzu edilirse uygun alaşımda ilave tel kullanılarak 64 HRC sertliğe ulaşan yüzeyler elde edilebilir. Lazer kaynağı ile üretimden kaynaklanan hatalar, deformasyona uğramış, aşınmış, çatlamış malzemeler – kalıplar tamir edilerek, dizaynda istenilen değişiklikler rahatlıkla yapabilir. İstenirse çok ince malzemelerin birleştirilmesi ile özel üretimler yapılması bu metod ile mümkündür.

Diğer metodlarla yapılan onarım işlemleri malzemenin kimyasal yapısını değiştirerek ürün kalitesini düşürmektedir. Lazer kaynağı sahip olduğu ileri teknoloji ile malzemenin yapısını değiştirmez, malzemeyi yüksek ısıl etkilere maruz bırakmaz ve renk değişimlerine neden olmaz. Sahip olduğu ± 0.001 hassasiyet nedeniyle hassas parçaların tamirine, üretimine olanak tanır. Bu hassasiyet nedeniyle kaynak sonrası işlem maliyetleri en aza indirgenir ve farklı malzemelerin kaynağına da imkan tanınır.

Bu ve diğer özellikleri ile diğer kaynak metodlarının yetersiz geldiği yerlerde lazer kaynağı çok iyi sonuçlar vermektedir. Bu işlem esnasında kullanılan ilave metaller ciddi bir mühendislik bilgisi ile tayin edilmeli, ilave tel kullanılması gerekiyorsa malzemeye uygun ilave teller kullanılmalıdır…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir